Renungan

Monday, May 3, 2010

Tertulis Nama Nabi Muhammad SAW di Arasy

Segala puji hanya bagi Allah s.w.t., Tuhan empunya sekalian Alam, Tiada Ia berhajat kepada selain-Nya, malah selain-Nya lah yang berhajat kepada-Nya. Selawat dan salam semoga dilimpahkan Allah s.w.t. ke atas junjungan kita Sayyidina Nabi Muhammad s.a.w. (Ya Allah tempatkan baginda di tempat yang terpuji sepertimana yang Kau janjikan Amin) Beserta Ahlulbayt dan Para Sahabat R.anhum yang mulia lagi mengerah keringat menyebarkan Islam yang tercinta. Dan kepada mereka yang mengikut mereka itu dari semasa ke semasa hingga ke hari kiamat...Ya Allah Ampuni kami, Rahmati Kami, Kasihani Kami ...Amin

Amma Ba'du,

Kali ni fakir ingin berkongsi dengan saudara yang dikasihi akan kitab Keistimewaan Nabi Muhammad SAW karangan Sayikh Fuad Kamaluddin Al-Maliki , m/s 104:

Sesungguhnya Allah Ta'ala telah menulis nama baginda SAW yang mulia di Arasy di setiap langit dan syurga. Diriwayatkan oleh Al-Imam Ibnu Asakir r.anhu daripada Ka'ab. Al-Hakim Al-Baihaqi dan Al-Tabrani mengetengahkan hadis yang berasal daripada Umar Al-Khattab r.anhu:

Daripada Abu Nu'aim, dan Ibnu Asakir, Umar Al-Khattab r.anhu berlkata Rasulullah SAW bersabada :

"Setelah Nabi Adam AS melakukan kesalahan memakan buah Khuldi, maka dia pun bermohon wahai Tuhan demi kebenaran Muhammad mudah mudahan Engkau mengampuni kesalahanku"

Allah SWT bertanya (padahal Allah SWT Maha Mengetahui..pent) "Bagaimanakah kamu mengenal Muhammad ? Adam AS menjawab "ketika Engkau menciptaku dengan kekuasaan-Mu dan setelah Engkau meniupkan roh ciptaan-Mu kepadaku, aku mengangkat kepala ku dan au melihat di tiang-tiang Arasy tertulis "Lailahaillah Muhammadurrasulullah" Maka aku ketahui bahawa Engkau tidak akan menempatkan nama lain di disamping nama-Mu kecuali seseorang makhluk yang paling Engkau cintai. Allah SWT menjawab "Wahai Adam, benarlah kamu, Kalau tidak kerana Muhammad SAW , niscaya aku tidak akan menciptakan kamu"

Begitu juga Al-Hakim mengetengahkan hadis yang kesahihannyadiakui oleh Imam As-Subki dan Imam Al-Balqini, iaitu hadis yang berasal daripada Ibnu Abbas r.anhu , Rasulullah SAW bersabda :

"Allah SWT telah mewahyukan pada Nabi Isa AS : Hendaklah kamu beriman kepada Muhammad dan suruhlah umatmu beriman kepadanya. Sekiranya tidak kerana Muhammad SAW maka aku tidak akan menjadikan Adam AS, syurga dan neraka. Aku telah menciptakan Arasy di atas air , namun ia bergoncang. Maka Aku tulis di atasnya "Lailahaillallah Muhammad Rasulullah" Maka tenanglah ia."

Hadis ini juga dijadikan dalil oleh Imam Muhammad Yusuf Syami rah. di dalam kitabnya yang terkenal "Al-Sirah Al-Syamiah" . Beliau mengatakan bahawa Hadis tersebut diriwayatkan oleh Abu Syaikh di dalam Tobaqah Al-Isfahaniyyin. Dan kebenaran hadis ini diakui oleh Al-Subki dan Al-Balqini di dalam fatwanya.

Tamat...

Ya Allah, pertemukan kami dengan Junjungan kami, kekasih kami, Sayyidina wa Maulana Nabi Muhammad SAW..Ya Rasulullah, kenangkan kami disisi Tuhan-Mu...Allah...Allah...

Wallahu Yahdi ila sawaissabil...

Selawat dan salam sebanyaknya semoga dilimpahkan Allah s.w.t. ke atas junjungan besar kita Sayyidina Nabi Muhammad s.a.w. , (Ya Allah Tempatkanlah Junjungan kami di tempat yang terpuji sepertimana yang Kau janjikan..Amin) Beserta para sahabat dan Ahlulbayt r.anhum yang sangat kasih mereka itu kepada umat ini. Segala puji hanya bagi Allah s.w.t., Tiada Daya Upaya melainkan Allah s.w.t., Dan Allah jua yang memberi petunjuk dan Allah s.w.t. Maha Mengetahui..

Jazakallah Khairan Kathira...(^_^)

Al-Faqir wal Haqir Ilallah,
Salim Azham (MSA)

No comments:

Post a Comment